Yoga is een holistische leefstijl, het gaat het over 99% doen en 1 % theorie. De theorie is o.a. de yoga filosofie gebaseerd op de eerst beschreven yoga in de geschiedenis, ongeveer 200 jaar v. Chr. Dit zijn de yoga sutras van Patanjali, bekend als het 8-voudig pad (Asthanga) van yoga. Bestaande uit:

8-voudig pad van Patanjali

1. Yama’s (geweldloos, eerlijk, niet stelen, beheersing, onthechting t.a.v materialisme) 2.Niyama’s (zuiverheid, tevredenheid, zelfdiscipline, zelfstudie, verbinden met de ziel) 3. Asana (de fysieke yoga oefening) 4. Pranayama (adembeheersing) 5. Pratyahara (zintuigen beheersing) 6. Dharana (concentratie op 1 punt) 7. Dhyana (meditatie) 8. Samidi (de hoogste ontspannen staat van bewustzijn).

De yoga soetra’s van Patanjali zijn ongeveer 2de eeuw v. Chr. geschreven en zijn behoorlijk orthodox. De meeste mensen starten met het doen van yoga ananas en adembeheersing. Deze twee aspecten hebben ook direct positieve gezondheidseffecten, zowel fysiek, astraal als spiritueel. Yoga is een gedisciplineerde en zachte benadering om gelukkig en gezond in het leven te staan, waarbij de dagelijkse routines het verschil maken.