Het vraagt moed en doorzettingsvermogen om levenskunst in de praktijk te brengen als we dat niet gewend zijn. Je hebt het druk, je probeert alle ballen in de lucht te houden op werk én in je gezin. Vaak leidt dit tot stress: het is een leven waarin ware levenskunst ontbreekt. Het vraagt een bepaalde handigheid om levenskunst te integreren.  Als wij zelf tot bloei komen, komen de mensen om ons heen ook tot bloei. Als we levenskunst beoefenen maken we het leven mooier, rijker en interessanter.

Vaak nemen we onszelf veel te serieus. We worden perfectionistisch of we krijgen faalangst. We zitten onszelf in de weg. Want juist door de angst om iets fout te doen, vergroten we de kans dat er iets fout gaat! Een beetje humor en wat rare fratsen maken het leven luchtiger. Mijns inziens essentieel voor ware levenskunst! Kunnen lachen om onszelf of om een situatie waarin we zitten helpt om te relativeren. En lukt iets niet of lopen we ergens vast? Dan mogen we met een lach beseffen dat dit misschien toch niet was wat we werkelijk wilden.

Door middel van kunst drukken we onszelf uit, of kaarten we een maatschappelijke kwestie aan. Het beoefenen van levenskunst is daarin niet anders. We leven het leven dat bij ons past. We kunnen daarin onszelf zijn en hoeven geen maskers op te zetten. Maskers opzetten (ons anders voordoen dan we werkelijk zijn, of hoe we ons voelen) kost energie. We hebben een beperkte hoeveelheid energie, dus die kunnen we beter goed benutten!

Bovendien kampen veel mensen met vermoeidheid en slapeloosheid door piekeren. ‘Wat denkt die ene collega wel niet van me?’ Of: ‘ik zeg er maar niks van, want wat zullen ze wel niet van me vinden?’ ‘Waarom kom ik altijd in zulke nare situaties terecht?’ Allemaal ondermijnende gedachten die je niet verder helpen. Bij het beoefenen van levenskunst durven we in de spiegel te kijken en ons eigen aandeel in een situatie te onderkennen. We nemen verantwoordelijkheid en maken keuzes die bij ons passen als persoon. Uiteindelijk wordt iedereen daar beter van.

Coaching helpt je met zelfrealisatie en ontwikkeling. Er zijn diverse trajecten mogelijk bij ons, zodat er altijd wel een vorm is die past bij jou als uniek individu.