Natuur elementen – vedische yoga cultuur

Vanuit de Vedische yoga cultuur (India) zijn de 5 natuurelementen: aarde, water, vuur, lucht, ether. Deze leer is actief binnen de klassieke Hatha yoga en werkt met chakra punten en nadi’s. Deze leer bestaat al minstens 4500 jaar.

Ayurveda – Vedische cultuur – 5 elementen

Ayurveda werkt met deze Vedische principes. Er zijn 3 lichaamstypen (dosha), samengesteld op basis van de elementen. Iemand kan bv. 10% Vata, 40 % Pitta en 50% Kapha zijn. Dit kan ook veranderen gedurende het leven. Het is een benadering om vast te stellen welke disbalans er in een persoon aanwezig is en welk dieet de balans kan herstellen.

Natuur elementen – Chinese cultuur (TCM)

Vanuit de de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) zijn de 5 elementen: Aarde, metaal, water, hout, vuur. De leer is gekoppeld aan de Yin yoga en werkt met meridianen en fascia (bindweefsel) triggerpoints. Deze leer bestaat al minstens 4000 jaar.

traditionele Chinese geneeskunde (TCM) – 5 elementen

De elementen symboliseren de seizoenen van de natuur en ieder element is symbolisch weer verbonden met diepere lagen betekenis, zie onderstaande tabel van de Chinese 5 elementen.

Tabel TCM 5 elementen

Neem het niet al te letterlijk, het gaat hier vooral om de betekenis achter de elementen. In de oosterse levenskunst gaat het altijd om de harmonie tussen de elementen, met als doel optimale levenskracht. Gezondheid is dan ook het in balans houden van de elementen en hier bewust aandacht aan geven en in investeren. Het komt allemaal aan op disciplinair zorgen voor jezelf en voor je leefomgeving.

Het YIN YANG symbool

Het begrip Yin en Yang werd 3000 jaar geleden voor het eerst benoemd in de Chinese I Tjing. Het staat voor dualisme- mannelijk/vrouwelijke energie. Ook hier gaat het weer om de balans, we hebben beide krachten in ons aanwezig. Het gaat om de gedachte achter de betekenis. Vrouwelijke (Yin) kracht staat voor: inwaarts, verdieping, zachtheid, donker, koud. Mannelijke (Yang) kracht staat voor: naar buiten gericht zijn, oppervlakkig, hard, licht, warmte. De begrippen Yin en Yang, worden vaak toegepast binnen tai chi en yoga. Paul Grilly, de grondlegger van Yin yoga, heeft zich ook laten inspireren door de symboliek van dit begrip.