Bij ons in de studio wordt er voornamelijk YIN yoga gedoceerd. Deze yoga is laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk. Ter informatie zijn hieronder in volgorde van ontwikkeling, de meest bekende yoga soorten kort beschreven. Als docent beheers ik wel alle yoga soorten, je kan en mag hierover altijd vragen stellen.

Het ontstaan van de populariteit van yoga….

Yoga filosofie is voor het eerst beschreven 500 v. Chr. en Hatha yoga rond 200 v.Chr. , lees hier meer over yoga filosofie en de traditionele yogaleer.

Hatha by Krishnamacharya

Veranderingen in de traditionele yogaleer, ontstond op het moment dat Sri Tirumalai Krishnamacharya (1888 – 1989) de eerste hatha yoga school opende in 1924 in India (Mysore). De nadruk werd voornamelijk gelegd op de fysieke uitvoering (hatha) van de yoga en de filosofische benadering ging voor het eerst naar de achtergrond. Iedereen begon de term hatha yoga te gebruiken. Sri Krishnamacharya bracht diverse studenten voort die de populariteit van hatha yoga hebben vergroot: Pattabhi Jois, B.K.S. Iyengar, T.K.V. Desikachar en Indra Devi.

Hatha by Sivananda

Een aantal jaren later, in 1936 stichtte Swami Sivananda (1887-1963), de Divine Life Society aan de oever van de heilige Ganges rivier in India. Swami Sivananda schreef in een korte periode, meer dan 200 boeken over yoga. Hij stichtte vervolgens negen ashrams en talrijke yoga centra over de hele wereld. De volgorde is starten met een ademoefening, hatha zonnegroet om op te warmen, dan van 1ste chakra naar 7de chakra yoga oefeningen en eindigen met de savasana. Tussen de houding in doet men korte rustmomenten om het parasympathisch systeem te activeren. De leer van Swami Sivananda, wordt gedoceerd bij Arhanta yoga opleidingen. In 2022 heb ik hier de advanced yoga teacher opleiding gevolgd en veel geleerd over hatha yoga en over de yoga filosofie.

Asthanga by Jois

Asthanga-yoga is opgericht door Pattabhi Jois (1915 – 2009), hij begon in Mysore, India als leerling bij T. Krishnamacharya. Zo rond 1966 werd Asthanga-yoga populair in Amerika. Asthanga is een streng en vast systeem van oefeningen. De volgorde is openen (en sluiten) met een vers van verering, asthanga zonnegroeten A en B, een vaste volgorde van asana’s. Tussen de houdingen in doet men vinyasa, men springt in een chaturanga dandasana (lage plank), lift op in een up dog en strekt in een down dog. Pattabhi Jois dwong deelnemers in houdingen, dit heeft tot blessures geleid. Heden ten dage wordt David Swenson beschouwd als een van ’s werelds meest vooraanstaande docent van Ashtanga Yoga. Bij Yoga Academie Aalo heb ik in 2018 mijn docenten kennis over Asthanga, Power yoga en Vinyasa opgedaan.

Power by Bender Birch & Kest

Power Yoga (1995) is ontwikkeld door de Amerikanen, Beryl Bender Birch en Bryan Kest. Beiden gaven er hun eigen draai aan. Power Yoga is afgeleid van ashtanga-yoga, vaak houdingen uit de Ashtanga Primary Serie, te beginnen met Suryanamskara/zonnegroet A en B, maar daarna verschillende reeksen. De yogastijl is erg fitnessgericht en bevat niet de gebruikelijke spirituele elementen van yoga. Met Power Yoga train je je kracht, uithoudingsvermogen, balans en flexibiliteit. Bij Yoga Academie Aalo heb ik mijn docenten kennis over Asthanga, Power yoga en Vinyasa opgedaan

Vinyasa / Flow by Jois & by Bender Birch & Kest

Vinyasa heeft binnen de yoga twee betekenissen.

 • Ten eerste is vinyasa een begrip in op Asthanga gebaseerde yoga les. Het verwijst naar een transitie tussen twee houdingen : hoge plank> lange plank (Chaturanga)> up dog > down dog.
 • Ten tweede is het een yoga soort, ook wel Flow genoemd. Het is net als power yoga afgeleid van ashtanga-yoga, maar kenmerkend omdat de houdingen elkaar snel opvolgen. Het is een conditionele vorm van yoga, het is een stevige workout. Het lijkt soms op een dans, omdat houdingen niet lang aangehouden worden en vloeiend op het ritme van de adem in elkaar over gaan. Bij Yoga Academie Aalo heb ik mijn docenten kennis over Vinyasa / Flow opgedaan.
Vinyasa is een yoga vorm en ook een transitie

Iyengar by Iyengar

B.K.S. Iyengar (1918 – 2014) was een Indiaas yogaleraar. Al vanaf zijn zestiende was hij in de leer bij Krishnamacharya. Op zijn 25e dachten de artsen dat hij zou bezwijken aan zijn tuberculose. Iyengar zelf was het levende bewijs van de helende kracht van yoga. Hij deed intensief aan yoga, oefende tien uur per dag, en wist zichzelf te genezen. Chinese en Indiase wetenschappers verklaren dit zelf genezend vermogen, van yoga beoefenaars, door de toename van witte bloedlichaampjes in het lichaam en de optimale doorstroming van energie en zuurstofrijk bloed naar elke cel. B.K.S. Iyengar heeft in zijn leven veel boeken geschreven over de beoefening en filosofie van yoga, waarvan “Light on Yoga” (1966), vertaald in het Nederlands heeft het de titel; “Yoga Dipika”. In 1975 heeft hij het Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute (RIMYI) opgericht. Iyengar Yoga legt de nadruk op precisie, het in lijn brengen van houdingen (alignement), het lang aanhouden van de poses, de hulpmiddelen als blokken en riemen en correcties tijdens de lessen.

Iyengar Yoga

Yin by Grilly

Deze vorm van zachte yoga is momenteel het meest populair in Nederland. Het is in de jaren 80 ontwikkeld door de Amerikaan Paul Grilly , Sarah Power en Paulie Zink. Sarah Powers heeft later de element leer en de meridianenleer van Traditional Chinese Medicine (TCM) toegevoegd aan het Yin yoga systeem. Yin yoga gaat dieper in op het stretchen van je bindweefsel, het soepeler worden. Het is een verstillende vorm van yoga, voornamelijk liggende en zittende houdingen. De houdingen worden 2 tot 10 minuten aangehouden. Het bewust langer in een houding verblijven is een vorm van discomfort. Je daagt jezelf uit om de fysieke spanningen die je tegenkomt, mentaal los te laten. Deze vorm van yoga is zeer aan te raden bij fysieke klachten en/of beperkingen, burn-out klachten, vermoeidheidsklachten, stress, piekeren, overgangsklachten enz. Er worden diverse props/hulpmiddelen gebruikt in de les om beter te kunnen ontspannen. Yin kan ook in een flow worden gedoceerd, dit vraagt meer kracht en souplesse. Bij Yoga Academie Aalo heb ik in 2018 de docentenopleiding Yin yoga afgerond en bij Arhanta yoga opleidingen in 2022 verder verdiept in Yin yoga.

YIN

Restorative by Laster

In 2007 hielp Judith Lasater, een van de studenten van B.K.S. Iyengar,. hem bij het uitwerken van restorative yoga. Restorative yoga is een yogavorm waarbij je met behulp van dekens, kussens, bolsters en blokken minutenlang in een houding blijft liggen. Het gaat er niet om het lichaam op te rekken of fysiek sterker te maken, maar om bij de diepste laag van ontspanning te komen. Zo activeer je het zelfherstellende vermogen van je lichaam, terwijl je comfortabel ligt en focust op je ademhaling. Binnen de vorm yin yoga, kan restorative worden gedoceerd. De deelnemers gebruikt dan meer ondersteuning van props en kiest voor de minst intensieve versie van een houiding.

Restorative yoga

Critical Alignment by van Leeuwen

De Nederlander Gert van Leeuwen (fysiotherapeut) is in 1982 begonnen met het ontwikkelen van Critical Alignment Yoga (CAY) in 2009 heeft hij zijn boek uitgebracht. De methode gaat uit van beweegketens en logische verbindingen, met als doel om de neerwaartse spiraal van spanning en stress te doorbreken. Met behulp van hulpmiddelen zoek je de spanning op, ze helpen isoleren, om spanning los te laten op weg naar doorgifte van beweging. Een aantal principes komen overeen met Yin en Restorative yoga, het releasen van het lichaam. Onderdelen zoals een rol/strook onder de wervelkolom zijn houdingen die ook worden gedoceerd in de lessen bij Love What You Do.

Pilates by Pilates

Joseph Pilates (1883 – 1967) een Duits-Amerikaan, opende in 1926 zijn studio om oefeningen aan dansers, acteurs en atleten te doceren. Pilates is een combinatie van yoga en gym oefeningen, gericht op het versterken van de core (bekkenbodem, buik en onderrug). Pilates wordt vaak aanbevolen bij rug klachten. Bij Fysiophysics heb ik de opleiding perfect pilates gevolgd.

Diverse yoga stroming, er is veel mogelijk!

Wil je nog meer weten over soorten en stijlen, zoek ook eens op internet naar:

 • Prana Vashya yoga
 • Kundalini
 • Dru yoga
 • Do-in yoga
 • Anusara Yoga
 • Tantrisme
 • Aerial yoga
 • Hot yoga (Bikram)
 • Budokon yoga
 • Dynamic spiral
 • Restorative yoga
 • Therapy yoga
 • Yogalates
 • Yoga workout
 • Shape Yoga
 • Bodybalance