Mijn methode bestaat uit een reeks eenvoudige fysieke oefeningen, waardoor jij je iliopsoas-spier een release kan geven. Deze spier is vaak verkort, door teveel zitten, stress, onverwachte gebeurtenissen, etc. Het is wordt ook wel de ‘spier van de ziel’ genoemd, omdat onverwerkte emoties gaan hier graag ‘vast’ gaan zitten. Het doel van de oefeningen is om onbewuste spanningen los te laten, waardoor je weer ruimte krijgt in de iliopsoas-spier en er weer verlenging van deze spier plaats kan vinden. Deze spier is erg belangrijk omdat het een krachtige houdingsspier is. Wanneer deze verkort is, heb je vaak een zeurende onderrug, moeite met ademen, houding verval, stijve nek en je ervaart stress in je schouders en tussen he schouderbladen. Een verkorte spier heeft geen kracht op zich zelf, andere spieren gaan compenseren. De spieren die compenseren zijn vaak kleiner en niet gemaakt voor de ‘last’ die ze dan dragen. Je bent daardoor sneller moe en ervaart minder kracht, dan wanneer je de juiste spieren kan gebruiken. Een neerwaartse spiraal, deze kan je doorbreken door oefeningen in een bepaalde volgorde te doen en je zelf toestemming te geven om te releasen. Het releasen is niet meer dan spanning los mogen laten uit de spieren, dit doe je door in een staat van ‘overgave’ te komen.

Wil je zelf thuis aan de slag ? Hier een link naar de instructie video van de psoas release. Wees je bewust dat een release kan doorwerken. Heb je behoefte aan begeleiding in je release proces, maak dan een afspraak voor een yoga coach sessie. Vertrouwen en een ontspannen sfeer is hier het belangrijkste.

Hieronder lees je meer over de geschiedenis op het gebied van stress release. Peter Levine heeft een achtergrond in biofysica, stressbehandeling en psychologie en was de grondlegger van Somatic Experiencing (1985). Dit is een methode van een aantal lichaamsgerichte oefeningen, waarbij de iliopsoas spieren worden getriggerd. Vluchten, vechten of bevriezen, dat zijn de keuzen die we hebben als we worden geconfronteerd met direct levensgevaar. Helaas in tegenstelling tot wilde prooidieren, die de lichamelijke spanning van een levensbedreigend moment weer heel snel afleggen en hun leven hervatten, slagen wij mensen daar niet altijd in. Vaak zet de spanning zich vast in ons lichaam en uit die zich vervolgens in slapeloosheid, angstgevoelens, concentratiestoornissen, prikkelbaarheid of woede uitbarstingen. Zo ontwikkelt zich het PostTraumatische Stress-Syndroom (PTSS). Rond 1998, ontwikkelde David Berceli, Ph.D, de meer bekende: Tension and Trauma Releasing Exercises (TRE) methode, waarbij ook de iliopsoas spieren worden getriggerd. Deze verkramping van de iliopsoas spieren heeft invloed op de houding, het bekkengebied, rugklachten en geeft ademhalingsproblemen. Daarom is deze methode zeer invloedrijk op het menselijk lichaam.

Wilde dieren

ONTLADEN SCHOK

Vluchten, vechten of bevriezen, ons lichaam overheerst in situaties waarbij je hersenen het niet meer voor het zeggen hebben. Dit lichaamsgeheugen bevind zich op cel niveau, de onderliggende trauma’s vallen onder somatische klachten. Psoas release oefeningen helpen je deze aan te pakken.