Hieronder in grote lijnen de historie van yoga en een aantal yoga soorten toegelicht. Dit geeft je meer inzicht in de terminologie en ontwikkelingen van yoga.

Hatha yoga

Hatha yoga de klassieke vorm van yoga. Het is de vorm zo dicht mogelijk gehouden bij de beschrijvingen in oude Sanskriet geschriften, de veda’s 500 v. Chr. en de yoga Sutra’s van Patanjali 200 v. Chr. In de oudheid was yoga alleen voor monniken en priesters en yoga diende geleerd te worden via een leraar (Guru), conform een traditionele ‘Gurukula-systeem’. De omschrijvingen bleven daarom jaren lang eenvoudig. Veranderingen in deze traditie ontstond op het moment dat T. Krishnamacharya (1888 – 1989) de eerste Hatha Yoga school in India (Mysore) opende in 1924. Hij bracht diverse studenten voort die de populariteit van Hatha Yoga hebben vergroot: B.K.S. Iyengar, T.K.V. Desikachar, Pattabhi Jois en Indra Devi. Een aantal jaren later, in 1936 stichtte Swami Sivananda (1887-1963), de Divine Life Society aan de oever van de heilige Ganges rivier in India. Swami Sivananda was een productief auteur, hij schreef meer dan 200 boeken over yoga, en stichtte negen ashrams en talrijke yoga centra over de hele wereld. In 1947 opende Indra Devi haar yogastudio in Hollywood. Sindsdien zijn er nog veel meer westerse en Indiase leraren pioniers geworden, die hatha yoga populair hebben gemaakt. Hatha Yoga kent nu veel verschillende yoga soorten, die allemaal de nadruk leggen op de vele verschillende aspecten van de beoefening.

Bij Arhanta yoga opleidingen, de opleiding die ik in 2022 heb gevolgd, streven ze ernaar om de authenticiteit van de traditie en leringen van Swami Sivananda (1887-1963) te behouden. Dit is klassieke Hatha met statische houdingen, asana’s. Een asana is een stabiele comfortabele houding.

Asthanga

Asthanga-yoga is opgericht door Pattabhi Jois (1915 – 2009), hij begon in Mysore, India als leerling bij T. Krishnamacharya toen hij 12 jaar oud was. In 1962 publiceerde hij “Yoga Mala”. Een streng en vast systeem van oefeningen, het is 99% doen en 1 % theorie. De zonnegroet, de adembeheersing, een vinyasa en de benadering is afwijkend van de klassieke Hatha yoga. De adembeheersing is essentieel, de bewegingen gaan op het ritme van de adem. Men blijf 5 tellen (in en uitademing is 1 tel) in een houding en in de eindseries 10 tellen. Tussen de houdingen in doet men een vinyasa, men springt in een chaturanga dandasana (lage plank), lift op in een up dog en strekt in een down dog. Zo rond 1966 werd Asthanga-yoga populair in Amerika. Er was er nog maar weinig bekend over de unieke bouw van ieders lichaam en het verschil tussen Indiërs en westerlingen. Pattabhi Jois was daarbij erg rigide en dwong westerse deelnemers in houdingen die fysiek niet haalbaar waren. Dit heeft tot veel blessures geleid en nog steeds bij over- fanatisme binnen de yoga beoefenaars. Door onwetendheid over ieders unieke botstructuur en maximale beweegbereik.

Heden ten dage wordt David Swenson beschouwd als een van ’s werelds meest vooraanstaande beoefenaars en instructeurs van Ashtanga Yoga.

Vinyasa

Vinyasa is binnen de Asthanga yoga een transitie, maar het is ook volwaardige yoga stijl. Het een sportieve dynamische freestyle Ashtanga Vinyasa flow. Er zijn geen vaste series houdingen en de term ‘flow’ geeft aan dat de houdingen vloeiend in elkaar overgaan, de transities zijn daarbij belangrijk. Het wordt ook vaak Flow yoga genoemd. Een Vinyasa les is een conditionele vorm van yoga, het is een stevige workout. Het lijkt soms op een dans, omdat houdingen niet lang aangehouden worden en vloeiend op het ritme van de adem in elkaar over gaan. Wanneer deze freestyle flow yoga vorm exact doorontwikkeld is en door wie is niet concreet.

Vinyasa is een yoga vorm en ook een transitie

Power yoga

Power Yoga (1995) is ontwikkeld door de Amerikanen, Beryl Bender Birch en Bryan Kest. Beiden gaven er hun eigen draai aan. Power Yoga is een combinatie van vinyasa-yoga en ashtanga-yoga en combineer je vaste ashtanga-oefenreeksen met creatieve flows. Dat kan in iedere volgorde die men zelf wilt toepassen, waardoor het niveau makkelijker aangepast kan worden. De yogastijl is erg fitnessgericht en bevat niet de gebruikelijke spirituele elementen van yoga. Met Power Yoga train je je kracht, uithoudingsvermogen, balans en flexibiliteit. Bij Yoga Academie Aalo heb ik mijn docenten kennis over Asthanga, Power yoga en Vinyasa opgedaan.

Iyengar Yoga

B.K.S. Iyengar (1918 – 2014) was een Indiaas yogaleraar. Al vanaf zijn zestiende was hij in de leer bij Krishnamacharya. Op zijn 25e dachten de artsen dat hij zou bezwijken aan zijn tuberculose. Iyengar zelf was het levende bewijs van de helende kracht van yoga. Hij deed intensief aan yoga, oefende tien uur per dag, en wist zichzelf te genezen. Chinese en Indiase wetenschappers verklaren dit zelf genezend vermogen, van yoga beoefenaars, door de toename van witte bloedlichaampjes in het lichaam en de optimale doorstroming van energie en zuurstofrijk bloed naar elke cel. B.K.S. Iyengar heeft in zijn leven veel boeken geschreven over de beoefening en filosofie van yoga, waarvan “Light on Yoga” (1966), vertaald in het Nederlands heeft het de titel; “Yoga Dipika”. In 1975 heeft hij het Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute (RIMYI) opgericht. Iyengar Yoga legt de nadruk op precisie, het in lijn brengen van houdingen (alignment), het lang aanhouden van de poses, de hulpmiddelen als blokken en riemen en correcties tijdens de lessen. Heden ten dage worden binnen alle yoga vormen correcties geleerd, dit is niet meer gebonden aan alleen de Iyengar yoga vorm.

Yin Yoga

Deze vorm van zachte yoga is momenteel heel populair en is in de jaren 80 ontwikkeld door deAmerikaan Paul Grilly en Sarah Powers heeft later de TCM kennis toegevoegd aan het systeem. Yin yoga gaat dieper in op het stretchen van je bindweefsel, het soepeler worden. Het is een verstillende vorm, voornamelijk liggende en zittende houdingen. De houdingen worden 2 tot 5 minuten aangehouden. Het bewust langer in een houding verblijven is een vorm van discomfort. Je daagt jezelf uit om de fysieke spanningen die je tegenkomt, mentaal los te laten. Deze vorm van yoga is zeer aan te raden bij fysieke klachten en/of beperkingen, burn-out klachten, vermoeidheidsklachten, stress, piekeren, enz. Er worden diverse props/hulpmiddelen gebruikt in de les om beter te kunnen ontspannen. Yin kan ook in een flow worden gedoceerd, dit vraagt meer kracht en souplesse. Bij Yoga Academie Aalo heb ik de docentenopleiding Yin yoga afgerond.

Critical Alignment Yoga (CAY)

De Nederlander Gert van Leeuwen (fysiotherapeut) is in 1982 begonnen met het ontwikkelen van Critical Alignment in 2009 heeft hij zijn boek uitgebracht. De methode gaat uit van beweegketens en logische verbindingen, met als doel om de neerwaartse spiraal van spanning en stress te doorbreken. Met behulp van hulpmiddelen zoek je de spanning op, ze helpen isoleren, om spanning los te laten op weg naar doorgifte van beweging. Een aantal principes komen overeen met Yin yoga, het releasen van het lichaam. Deze kennis voeg ik toe aan de Yin yoga lessen.

Pilates

Joseph Pilates (1883 – 1967) een Duits-Amerikaan, opende in 1926 zijn studio om oefeningen aan dansers, acteurs en atleten te doceren. Pilates is een combinatie van yoga en gym oefeningen. De pilates les is gericht op het versterken van de core (bekkenbodem, buik en onderrug) en balans. Het zijn aandachtige, repeterende en gecontroleerde grondoefeningen. Naast yoga doceer ik ook pilates. Bij Fysiophysics heb ik de opleiding perfect pilates gevolgd.

l

Diverse stromingen

 • Iyengar yoga (B.K.S. Iyengar)
 • Prana Vashya yoga
 • Aerial yoga
 • Hot yoga (Bikram)
 • Budokon yoga
 • Dynamic spiral
 • Restorative yoga
 • Therapy yogs
 • Yogalates
 • Yoga workout
 • Shape Yoga
 • Bodybalance